MIDDEN - DELFLAND

Eindelijk Schaatspret

IJsclub Vlietland opende zondag 29 januari haar 'poorten' voor iedereen om de ijsvloer te testen. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. De laatste goede ijsperiode was alweer even gelden: In 2003 was het ook feest! Daarna was het even rustig met de schaatspret. 

IJsclub Vlietland open op 29 januari 2006!

Het leek er al eerder even van te komen en toen toch weer niet...  Op 29 december 2005 konden kinderen al heel kort schaatsen. De tweede vorstperiode in eind januari 2006 kwam er veelbelovend aan: strenge koude uit oostelijk Europa die zich naar het westen voortbewoog maar naar het zuiden werd afgebogen door noordwestelijke stromingen. Weer net wat weinig vorst! De eerste marathon van 2006 op natuurijs was er op 25 januari 2006 in Veenoord: André Klompmaker uit Oosterwolde won daar; de 'grote jongens en meiden' waren toen al naar de Weissesee in Oostenrijk om op 28 januari daar de alternatieve 11-stedentocht te schaatsen. 

 

Snel de schaatsen onder en...

En wij in Schipluiden maar wachten.. tot eindelijk toch op zondag 29 januari de ijsbaan om 9.00 uur openging (stond op de website van IJsclub Vlietland bij het IJsbericht!). De ijsdikte was niet denderend (3,5 - 4,8 cm, inderdaad millimeterwerk), maar met de verwachte hogere temperaturen voor de komende dagen namen ruim duizend mensen de gelegenheid waar om weer eens het eigen buitenijs te proberen. Bovendien kreeg IJsclub Vlietland er 100 nieuwe leden erbij! Prachtige zon en frisse noordoostenwind brachten weer even het wintergevoel in de polder terug! Ook de aprés-schaats hoorde erbij!

 

Heerlijke après schaats

Het knarsende en krakende geluid van protesterend ijs maakte dat je steeds op scherp stond. Tijdens het schaatsen zag je zo af en toe weer een nieuwe scheur ontstaan. Bij het verstrijken van de middag kwam er ook steeds meer water op de baan. Op de ijsclub website waren regeltjes opgesteld: geen samenscholingen,  alleen op de schaats en schaatsen! Dit om het ijs zo lang mogelijk heel te houden.

Aan het eind van de middag was het ijs flink uitgeput en moest de baan gesloten worden. Met een komende vorstnacht in het verschiet kan er de maandagochtend wellicht nog even geschaatst worden. Maar daarna...

Kaarten ophalen en 100 nieuwe leden

De wat gehavende ijsvloer herstelt zich goed!