Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

'Boerezang valt zoet' - Hubert Korneliszoon Poot (1689-1733)

Van 23 september 2006 tot en met 13 januari 2007 vindt er in het museum Het Tramstation in Schipluiden de expositie plaats: 'Boerezoon valt zoet' - Het leven en werk van de dichter Hubert Korneliszoon Poot (1689-1733). Tijdens de officiële opening op zaterdag 23 september luisterden de genodigden in het Tramstation naar drie sprekers, voorzitter Jacques Moerman, Jacques van Gent, familie van de vroegere burgemeester Van Gent en de huidige burgemeester Rodenburg. De laatste opende de tentoonstelling met het lezen van een kort gedicht van Poot. De tentoonstelling is de eerste van een reeks activiteiten rond H.K. Poot (programma).

Hubert Korneliszoon Poot

De tentoonstelling is thematisch ingericht in twee ruimtes van het museum. Al het werk van H.K. Poot is aanwezig. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan voorbeelden van zijn dichtkunst. Poot is geboren op een boerderij in Midden-Delfland, in de Abtswoudsepolder, vlakbij de huidige Delftse wijk Tanthof. Poot ging in Schipluiden naar school en kwam bij de rederijkerskamers van Schipluiden en Kethel al vroeg met de dichtkunst in aanraking. In 1716 verscheen de gedichtenbundel 'H.K. Poots' Mengeldichten'. De publicatie van dit boek wordt nog steeds een belangrijke gebeurtenis genoemd in de literatuurgeschiedenis van de achttiende eeuw. Het vernieuwende in de bundel bestaat vooral uit de wijze waarop Poot natuurimpressies heeft weergegeven.

In de maanden september, oktober en november 2006 wordt op verschillende wijze aandacht besteed aan de dichter Poot. Naast de tentoonstelling in het Tramstation zijn er lezingen, muziek, poëzie en prozaworkshops, schilderworkshops. Doel van het programma is de inwoners en bezoekers van Midden-Delfland, en vooral de jongeren, kennis te laten maken met Poot, vooraanstaand dichter uit de Nederlandse literatuur, die zich liet inspireren door het landschap en de mensen van Midden-Delfland.

Meer informatie over de activiteiten rond H.K. Poot op de website van Arti Delflandiae.

15 april 2024