MIDDEN - DELFLAND

Wollebrandconcert groot succes!

Afgelopen vrijdagavond, 22 september 2006,  was het eerste Wollebrandconcert, naar een idee van Joop Tichelaar, een groot succes! Met een drijvend en overdekt podium, gemaakt van pontons, en een met de sjofel vlakgemaakt strand ontbrak het de bezoekers nergens aan om ongestoord te kunnen genieten van wat er komen ging. 

Het Westlands Mannenkoor, dat dit jaar het 50-jarig jubileum viert, opende gepast met krachtige koorliederen. 
Na de opening volgde een welkome afwisseling in de vorm van een waterdans van leerlingen van theaterschool Koperen Kees. Het Westlands Symfonie Orkest had even nodig om te stemmen, het nog jonge orkest speelde onder de bezielende leiding van de jonge dirigent Frank Zielhorst. Het Dario Fo had een kleine afvaardiging van het grote koor gestuurd om nocturnes van Mozart te zingen.

Aansluitend speelde pianist Martin van Broekhoven sonates van Mozart met als laatste een wel heel bekende melodie die we allemaal kennen als bekende ringtone van de mobieltjes.


Het drijvende podium en het publiek dat massaal was toegestroomd bij het 1ste Wollebrandconcert, Foto's Dario Fo/Emi Barendse.

Als afsluiting zong het grote Dario Fo koor een stuk uit de opera Turandot. Bij het toegift kwam hier het Westlands Mannenkoor bij en gezamenlijk werd "Twee tissies druiven" van de Kromme Jongens gezongen. Er werd uit volle borst meegezongen door jonge en oud en na afloop werd er flink in de buidel getast door de aanwezigen toen koorleden met de pet rondgingen. Kortom: een geweldige start van een hopelijk jaarlijks traditioneel Westlands concert.

Ieder wat wils

Bijzonder tijdens het Wollebrandconcert was dat er veel jongeren waren. In de vooraankondiging van het concert werd genoemd dat het voor 'jong en oud, groot en klein' was en niets was minder waar. Van opa's en oma's tot het net geboren kleinkind, hele families waren uitgerukt om vervolgens op een van de bankjes, klapstoelen of kleedjes neer te strijken. De opgevoerde 'Waterdans' van leerlingen van Koperen Kees was verrassend omdat dit letterlijk en figuurlijk een waterdans was. De meiden stonden tot aan de knieën in het water en hadden het zwaar te verduren in hun groene waterpakken met kaplaarzen. Een mooi spel van licht en water en een welkome afwisseling voor de jongere bezoekers op het toch klassiek getinte concert.

Publiek bedankt!

Een woord van dank is op z'n plek naar het publiek dat in grote getale afkwam op het eerste Wollebrandconcert. De bezoekers stroomden toe, met de fiets of auto, bepakt en bezakt met tuinstoel, 

klapstoel of kleedje. Paraplu's waren gelukkig niet nodig want de weergoden waren het concert goed gezind. De grijze lucht en de spetters die in de loop van de dag gevallen waren maakten om 20.00 uur plaats voor een fantastische hemel met een enkele wolk en een roze gloed. Dit leverde zeer mooie plaatjes op.
De mensen genoten zichtbaar van alle mooie klanken en beelden op het podium. Kinderen speelden op het strandje tijdens de optredens terwijl ouders luisterden, de sfeer was ontspannen en vrij, het was bijzonder en gezellig. Tussen 20.00 uur tot 22.00 uur werd een stukje geschiedenis geschreven; een openluchtconcert in Westland dat omarmd wordt door zo'n groot publiek, het kan niet anders dan dat we aan het begin staan van een lange traditie met volgend jaar een nog groter publiek.

Tekst: Petra van Mil, Dario Fo