Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Opening Recreatieseizoen: Lekker de wei in!

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan, maar op zaterdag 22 april 2006 werd toch echt het recreatieseizoen 2006 in Midden-Delfland geopend. Deze opening vond plaats in Negenhuizen, een buurtschap langs de Zouteveenseweg in Midden-Delfland gelegen tussen Schipluiden en Vlaardingen. Op de boerderij van de gebroeders Oosthoek presenteerden verenigingen, kleinschalige agro-recreatieve ondernemers en bedrijven zich op een streekproducten- en recreatiemarkt.

Na de veelbelovende vrijdag en nog betere weers verwachtingen bleef het toch een bewolkte dag met maar kille temperaturen. De belangstelling tijdens de drie openingslezingen was nog wel goed. De onderwerpen waren: Maatschappelijk verantwoord ondernemen, Negenhuizen en haar bewoners, en Agrarisch Natuurbeheer. Maar later op de dag druppelde fietsers nog maar mondjesmaat binnen.

Op het erf van de boerderij kon men kennis maken met diverse producten uit Midden-Delfland, zoals kaas, jam. Een aantal in het gebied werkzaam zijnde organisaties presenteerde er zich, waar onder Natuurmonumenten en Vockestaert.
Er was voor deze gelegenheid een informatief programma opgesteld bestaande uit een aantal routes rond Negenhuizen voor fietsers en wandelaars.

Uitleg in de melkput

Daar kon men op diverse plaatsen kennis maken met de bewoners van Midden-Delfland en hun werkzaamheden. Uiteraard was een aantal boerenbedrijven met koeien en ook schapen en paarden te bezoeken. Ook kon men een bezoek brengen aan de imker aan de Oostveenseweg, het gemaal Zouteveen aan de Vlaardingsevaart en kon men vogels spotten op de voormalige vuilstort van Schipluiden met behulp van speciale kijkers.
Op de boerderij van de familie Oosthoek Zouteveenseweg 43 leidden de ouders van de gebroeders Oosthoek het publiek over de boerderij. Enthousiast vertelde ze alles over de bedrijfsvoering. Vrijwel het hele proces van de melkveehouderij is hier aanwezig: van de drachtige koe, het twee dagen oude kalf, het prachtige jongvee tot het melkvee: zo'n honderd in getal. De koeien hebben alle vrijheid in de moderne loopstal. Automatische voermachines zorgen er voor dat elke koe precies genoeg te eten krijgt. De buitendeur staat open en een aantal koeien probeert alvast hoe de lente aan voelt. Op deze boerderij is nog geen melkrobot te vinden, want de apparatuur in de melkput functioneert nog uitstekend.

De kalveren

Lekkernijen

Maaltijden van vroeger

De boerderij in Negenhuizen

16 april 2024