Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Cult Royale 2006

12 januari 2006. Het was een nieuwe sensatie in Schipluiden. Na het 'Gluren bij de Buren', dat in 2004 veel publiek trok, nu een echt cultureel festival. Tijdens Cult Royale werden 18 acts een of meerdere malen vertoond op 11 heel verschillende locaties. Het eerste Cult Royale festival in Schipluiden werd druk bezocht en overal was er zichtbaar enthousiasme. Een fotoalbum.

Naast veel muziek, van licht klassiek tot pop, waren er toneel, film, poëzie, stand-up comedy en filosofie. Om met het laatste te beginnen: Bas Haring, schrijver/filosoof en hoofddocent aan de Universiteit Leiden amuseerde de volle huiskamer van Peet Holtkamp met de vraag in hoeverre onze denkbeelden ons in de greep houden. Waarom is het voor iemand belangrijk gelezen of bekeken te worden of om een top prestatie te leveren? Dit was een mooi begin van een vol Cult Royale programma!

Bas Haring

Klarinetsextet

Het grote dilemma bij een festival is: kiezen! want het is onmogelijk om alle acts bij te wonen! Steeds na een half uur werd er gewisseld en komt nieuw een publiek binnen voor de volgende act. Bij Peet was dit het klarinetsextet (es, bes en basklarinetten) met een leuk en afwisselend programma.

Heel apart is het om op anders stille momenten zoveel groepen mensen op straat te zien, die zich naar een volgende act verplaatsen.

De twee horecagelegenheden aan de Dorpsstraat, Café Sport en De Vergulde Valk waren heel populair. Binnenkomen op zich was al een kunst!

In Café Sport werden diverse popmuziekstijlen ten gehore gebracht; in de Vergulde Valk vooral theater van 'Geen kunst' en Stand-up Comedy. De Amerikaan Tricky Rick kreeg de lachers onmiddellijk op zijn hand: het publiek op de eerste rij wenste wellicht dat het even meer naar achteren was gaan zitten...

Tricky Rick

Het intieme theater van kapsalon Lejo was een perfect decor voor het Delfts Toneelgezelschap met: 'wassen, knippen, föhnen'. Zoals een kapsalon vaak wordt gekenschetst: vol roddel, jalousie en een beetje erotiek. Ook hier steeds een 'volle zaal' met staanplaatsen. 

Achter garage van der Windt ging het er heel anders aan toe: De Trashbangers is een percussiegroep waarbij vier mannen het publiek verrassen met hun komische en vooral ook ritmische act met: bezems, stokken, slijptollen en meer. Lijdende voorwerpen zijn oliedrums, afvalcontainers en een steeds minder fraai ogende auto. Het publiek, veilig achter het rood-witte lint gehouden, reageerde luid op de Trashbangers.

Delfts Toneelgezelschap

Trashbangers

Trashbangers

Later op de avond trad in het magazijn van Albert Heijn Haring de Utrechtse theatergroep ZUUR op met een voorproefje van haar muzikale theatervoorstelling K. Deze is gebaseerd op boek 'Der Prozess' (1925) van Franz Kafka. Na een half uur staan de toeschouwers weer buiten, wellicht enigszins verward over de aparte combinatie van muziek, spraak, zang en toneelspel van de acht muzikanten / acteurs. De toenemende beklemming van de situatie in K. werd in ieder geval door iedereen feilloos aangevoeld.

De Dorpshoeve was zowel 's middags als 's avonds het toneel voor muziek. 's Middags voor de kinderen met o.a. de Rombomboeli kinderband. 's Avond traden op Sulphur, NiCad en Juice met een eindfeest van dit succesvolle festival. Alle optredens waren zaterdagmiddag voor iedereen vrij te bezoeken. Voor de avondvoorstellingen waren eerder polsbandjes verkocht.

Theatergroep ZUUR met K.

'Geen kunst' in De vergulde Valk

Volle bak in Café Sport

Schipluidenaren droeg ook zijn steentjes bij aan het programma. Naast het eerder genoemde klarinetsextet van muziekvereniging Sint Caecilia, droegen leden van de Poëziekring Schipluiden hun mooiste gedichten voor. In het Turandot kostuumatelier werd door de drie solisten Annemiek van Zuylen (Schipluiden), Maghan Hilgersum en Zinzi Frohwein een aria gezongen. Zij gaan de de rol van slavin Liu gaan spelen in de opera Turandot in april 2006. In Café Sport speelde Jokkmokk, een muziekproject van Floris Schrama. In het 'Oude Raadhuis' (dat is dus aan de Dorpsstraat) toonden fotografen Maurice Haring en Bas Kooij foto's die zij maakten van een aantal markante Schipluidenaren. De spaarzame gerichte belichting maakte dat de veelal nog sprekender en herkenbaarder werden.

Foto's van Schipluidenaren in het Oude Raadhuis

De organisatie van Cult Royale was in handen is van een groep jongeren die, zoals op hun website is te lezen, een briljant idee met elkaar wilden uitwerken. Dit unieke project kreeg al meteen regionale en misschien wel landelijke bekendheid met het bezoek van Staatssecretaris van OCW de heer M. Rutte en een delegatie van de 2e kamerfractie van de VVD (compleet met partybus). Samen met wethouder Hen Keijzer bezochten zij onder andere ook de woonkamer van Peet Holtkamp aan de Vlaardingsekade.

Sulphur

Juice

16 april 2024