Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Lezing over het klooster Koningsveld

Op 28 februari 2006 houdt Epko J. Bult voor de Historische Vereniging Oud-Schipluiden een lezing over de opgraving van het klooster Koningsveld nabij Delft. De bijeenkomst vindt plaats in het Parochiecentrum De Schelp, Burgemeester Musquetiersingel 56 te Schipluiden, aanvang 20.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom.

De spreker is stadsarcheoloog van Delft en gemeentearcheoloog van Midden-Delfland. Hij heeft enkele jaren geleden uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan op een terrein langs de Rotterdamseweg, niet ver van de binnenstad van Delft. Hier heeft een grafelijk hof gelegen. In 1251 gaf graaf Willem II aan zijn tante Ricarde toestemming om op deze plaats een klooster te bouwen. Op 2 juni 1252 werd het altaar en het kerkhof van het klooster door de bisschop van Utrecht ingewijd. De naam van het klooster luidde Campus Regis, oftewel Koningsveld, en verwijst naar de kroning van Willem II tot Rooms Koning in 1248. Het klooster werd bewoond door vooral adellijke zusters en werd in het begin van de Tachtigjarige Oorlog verwoest.

Tijdens de lezing wordt ingegaan op een aantal aspecten van de opgravingen en wordt er een beeld gegeven van vijf eeuwen bewoningsgeschiedenis van deze voor Delft en omgeving zo'n belangrijke plek. Het klooster Koningsveld was in de Late Middeleeuwen een van de belangrijkste grondbezitters in Midden-Delfland.

Opgraving Koningsveld maart 2003
Opgraving klooster Koningsveld maart 2003.

Links:

16 april 2024